اصول نگهداری و مراقبت از گیاه فردوس
به گزارش وبلاگ مهیار، گیاه فردوس بومی آفریقاست و با نام علمی Synadenium هم شناخته می شود. این گیاه به دلیل ویژگی های منحصربه فرد خود، به عنوان یک گیاه آپارتمانی مقاوم بسیار موردتوجه قرار گرفته است. برگ های بزرگ و براق این گیاه که به رنگ سبز تیره و گاهی با حاشیه های قرمز یا کرم دیده می شوند، جلوه ای زیبا و دلنشین به هر فضایی می بخشند. مراقبت از گیاه فردوس به راحتی امکان پذیر است؛ زیرا در شرایط مختلف نوری و دمایی رشد می کند و به همین دلیل برای افرادی که تازه کار هستند یا زمان کمی برای مراقبت از گیاهان دارند، گزینه ای ایده آل به شمار می آید.
با این حال، برای حفظ سلامت و زیبایی بیشتر این گیاه، آشنایی با شرایط نگهداری از گیاهان آپارتمانی از جمله آبکمک، نور و تغذیه ضروری است. در این مقاله، به بررسی ویژگی ها، نیازها و نکات مهم مراقبت از گیاه فردوس خواهیم پرداخت تا شما بتوانید از این گیاه دوست داشتنی به بهترین شکل ممکن مراقبت کنید.
نکات کلیدی
- توصیه می شود سالی یک الی دوبار گلدان گیاه فردوس را با یک گلدان بزرگ تر تعویض کنید.
- قبل از آب دادن گیاه فردوس، مطمئن شوید که خاک گیاه کاملا خشک باشد. حتماً پس از آبکمک، آب اضافی زیرگلدانی را خالی کنید.
- بهترین دما برای رشد گیاه فردوس، بین 16 تا 29 درجه سانتی گراد است.
اصول صحیح مراقبت از گیاه فردوس
همانطور که عنوان شد، نگهداری از گیاه فردوس بسیار ساده است. فقط کافی است نیازهای زیستی این گیاه را به خوبی بشناسید و با رعایت چند نکته کلیدی، از سرسبزی و طراوت این گیاه زینتی، در محیط خانه و محل کار خود نهایت استفاده را ببرید.
از جمله مواردی که در جهت مراقبت از گیاه فردوس باید در نظر داشته باشید، به موارد زیر می توان اشاره کرد.
محاسبه رایگان هزینه نگهداری از گیاهان آپارتمانی!
آبکمک منظم
برای مراقبت از گیاه فردوس، آبکمک منظم بسیار اهمیت دارد. این گیاه به آبکمک منظم نیاز دارد، اما باید از تجمع آب در زیر گلدان جلوگیری شود.
قرار دادن لایه ای از سنگریزه یا شن در زیر خاک گلدان می تواند به بهبود زهکشی کمک کند. این لایه، به عنوان یک فیلتر عمل می کند و از تجمع آب در زیر خاک جلوگیری می کند.
قبل از آب دادن مطمئن شوید که خاک گیاه کاملا خشک باشد. حتماً پس از آبکمک، آب اضافی زیرگلدانی را خالی نمایید؛ زیرا تجمع آب در زیرگلدانی می تواند به ایجاد آفات و آلودگی منجر شود و به ریشه های گیاه آسیب برساند. مراقب باشید که برگ و ساقه های گیاه خیس نشوند و در زمستان دفعات آبکمک را کمتر کنید.
استفاده از کود مناسب
استفاده از کودهای حاوی فسفر مناسب ترین گزینه برای گیاه فردوس است. بهترین زمان برای کوددهی، بهار و تابستان است و توصیه می شود این کار سالانه یک بار انجام شود؛ زیرا در زمستان و اواخر پاییز، گیاه در حال استراحت بوده و کوددهی در این زمان ممکن است به آن آسیب برساند.
کوددهی مناسب موجب پرپشت شدن برگ های گیاه فردوس می شود. همچنین، استفاده از کودهایی با نیتروژن بالا به رشد بهتر برگ های سبز کمک خواهد کرد؛ اما نیتروژن اضافی در خارج از فصل رشد ممکن است باعث ایجاد جوانه های ناخواسته شود.
بنابراین، توصیه می شود کوددهی فقط در فصل های ذکرشده انجام شود. برای این گیاه می توان از کودهای محلول در آب یا کودهایی که به آرامی با خاک مخلوط می شوند هم استفاده کرد. مقدار کوددهی را طبق دستورالعمل روی بسته بندی انجام دهید تا به شادابی و رشد بهتر گیاه کمک کند.
تنظیم درست نور و دما
نور یک عامل حیاتی برای مراقبت از گیاه فردوس است. این گیاه به نوری کامل اما غیرمستقیم نیاز دارد. بهترین مکان برای قرار دادن آن نزدیک به یک پنجره جنوبی نورگیر است، اما می توان آن را در اتاقی روشن هم نگهداری کرد.
از قلم نیاندازید که در فصل های سرد، گیاه را از رها کردن کنار پنجره ها و تماس داشتن با هوای سرد دور نگه دارید تا از آسیب به آن جلوگیری شود. توصیه می شود گیاه را در مکانی قرار دهید که در ساعات اولیه روز، بین هفت تا نه صبح که تابش نور زیاد نیست نور مستقیم را دریافت کند.
اگر نور مستقیم خورشید مدت زمان زیادی به برگ های گیاه بتابد، ممکن است باعث سوختن آن ها شود. گیاه فردوس از نظر دما دارای مقاومت بالایی است و می تواند در دماهای پایین و بالا تحمل زیادی از خود نشان دهد. با این حال، بهترین دما برای رشد این گیاه بین 16 تا 29 درجه سانتی گراد است.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین قارچ کش برای پوسیدگی ریشه گیاهان و درختان
هرس کردن صحیح
هرس گیاه فردوس به دو دلیل مهم و ضروری است:
- اول، هنگامی که شاخه ها یا برگ های زرد و آسیب دیده مشاهده می شود، باید بلافاصله آن ها را هرس کنید تا گیاه انرژی خود را صرف دفع و ریزش آن قسمت نکند. این کار موجب حفظ انرژی گیاه و رشد بهتر قسمت های سالم خواهد شد.
- دوم، زمانی که تراکم شاخ و برگ گیاه زیاد شود، تهویه و گردش هوای مناسب لابه لای برگ ها مختل می شود که می تواند زمینه ساز ایجاد بیماری های قارچی و انواع حشرات و آفات باشد.
کم کردن شاخه های زائد باعث زیباسازی و تقویت رشد گیاه هم خواهد شد. بهترین زمان برای هرس گیاه فردوس، زمانی است که گیاه در خواب است، یعنی اواخر فصل پاییز و فصل زمستان.
دوری از آفات
گیاه فردوس به دلیل سمی بودن شیره خود کمتر در معرض آفات و بیماری ها قرار می گیرد. توجه داشته باشید اگر شیره این گیاه با پوست تماس پیدا کند ممکن است باعث ایجاد التهابات پوستی شود.
با این حال، اگر آب روی برگ ها و ساقه ها ریخته و ماندگار شود، یا خاک به طور دائمی خیس باشد و تهویه و گردش هوای مناسب وجود نداشته باشد، ممکن است گیاه مورد هجوم شته ها و قارچ ها قرار گیرد.
بنابراین، حفظ شرایط مناسب آبکمک و تهویه برای جلوگیری از این مسائل بسیار مهم است. توجه داشته باشید گیاه فردوس به دلیل سمی بودنش باید از دسترس بچه ها و حیوانات خانگی دور نگه داشته شود. ر صورت تماس با شیرابه این گیاه، محل برخورد را باید بلافاصله با آب و صابون بشویید تا از ایجاد هرگونه آسیب جلوگیری شود.
مراقبت و نگهداری از گیاهان آپارتمانی با تیم وبلاگ مهیار
سخن پایانی
گیاه فردوس یک انتخاب عالی برای علاقه مندان به گیاهان زینتی است. این گیاه با برگ های زیبا و شاداب خود، به فضای داخلی یا خارجی منزل شما جلوه ای ویژه خواهد بخشید.
در شرایط مناسب، گیاه فردوس می تواند حدود 5 سال یا حتی بیشتر زنده بماند. با فراهم کردن نور کافی، آبکمک مناسب و مراقبت های لازم، می توانید عمر گیاه خود را به حداکثر برسانید و با رعایت نکات مراقبت از گیاه فردوس، زیبایی وسلامت آن برای سال های طولانی تضمین خواهد شد.
سوالات متداول
بهترین نوع خاک برای گیاه فردوس چیست؟
خاکی با زهکشی خوب و غنی از مواد مغذی، مانند مخلوطی از خاک باغ، پیت ماس و پرلیت، برای گیاه فردوس مناسب است.
آیا گیاه فردوس نیاز به تعویض گلدان دارد؟
بله، اگر ریشه ها از زیر گلدان بیرون زده اند یا رشد گیاه متوقف شده است، زمان تعویض گلدان فرا رسیده است. معمولاً هر 1 تا 2 سال یک بار این کار انجام می شود.
چرا برگ های گیاه فردوس زرد می شوند؟
زرد شدن برگ ها می تواند ناشی از آبکمک بیش از حد، کمبود نور یا کمبود مواد مغذی باشد. بررسی شرایط نگهداری و تنظیم آن ها می تواند به رفع این مشکل کمک کند.
نگهداری از گیاهان آپارتمانی
نگهداری از گیاهان آپارتمانی
منبع: آچاره