سابقه امنیتی مهم نیست، ذهنیت امنیتی نباشد، کسانی که روزی مخالف مذاکره بودند، پیشروی آن میشوند
به گزارش وبلاگ مهیار، سخنگوی دولت گفت: وقتی می گویید آدم هایی سابقه امنیتی دارند انگار هرکس با این سابقه باشد حتماً دیدگاه امنیتی دارد! آدم هایی را می شناسیم که اصلاً سابقه امنیتی ندارند اما دیدشان امنیتی است و کسانی در جاهای دیگری هستند و هیچ سابقه امنیتی ندارند اما دیدگاهشان امنیتی است، پس مهم تفکر افراد است نه سابقه شان.
علی ربیعی که در آستانه بیست ویکمین سال تاسیس خبرگزاری دانشجویان ایران در این خبرگزاری حاضر شد و با مدیران و وبلاگ مهیار این رسانه دیدار کرد، شاید برای نخستین بار از ابتدای شکل گیری دولت های یازدهم و دوازدهم به بعضی مسائلی که در ارتباط با ترکیب معروف به امنیتی مهمترین تصمیم گیران این دو دولت مطرح می شود پاسخ داد و اظهارات صریحی درباره چگونگی مذاکره با غربی ها برای احیای برجام را بر زبان راند. او همچنین درباره دیدگاه دولت در زمینه مصوبه اخیر مجلس درباره پروتکل الحاقی و واکنش شورای عالی امنیت ملی به آن هم نکاتی را بیان نمود.
مشروح گفت وگوی وبلاگ مهیار با علی ربیعی به شرح زیر است:
سخنگوی دولت در ابتدای این دیدار با اشاره به ضرورت توجه ویژه به روز دانشجو و با تاکید بر اینکه روز دانشجو را می توان نقطه ای برای بازخوانی رابطه اعتراض آمیز نخبگان جامعه با حکومت پهلوی دانست گفت: معمولا روز دانشجو را با خود صفت دانشجو بودن می شناسیم؛ که این صفت معانی زیادی در خود دارد.
وی در ادامه گفت: یکی از مفاهیم مهم در روز دانشجو موضوع نظام به بن رسیده شاهنشاهی و فرایند پیروزی انقلاب اسلامی است. روز دانشجو فرصتی است که ما بار دیگر ابعاد رژیم شاه، میزان چسبندگی مقدورات کشور به آمریکا و خوی دیکتاتوری نظام شاهنشاهی را مرور کنیم. به دلیل مسائلی که از اوایل انقلاب داشتیم، نتوانستیم تمام دلایل علَی انقلاب را برای مردم بازگو کنیم و به دلیل فقدان سیاست رسانه ای مناسب، روایت های جعلی و انحرافی نیز از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفته است
ربیعی گفت: این روزها تلاشهای زیادی برای پروژه نمایی و بیان توطئه علیه شاه از سوی رسانه های وابسته در جریان است در حالیکه انقلاب یک پروژه نیست و قاعده مندی خود را دارد و بنابر ایجاد شرایطی در هر جامعه می تواند رخ دهد و انقلاب ایران مستثنی نبود. یکی از مسائل ما در زمینه تحلیل انقلاب همین است که فقط به بعضی ابعاد گزینشی و خالی از فایده پرداخته ایم در حالی که جزئیات انقلاب به اندازه کلیتش مهم است. به طور مثال یکی از مسائلی که در چهل سالگی انقلاب از سوی رسانه های سلطنت طلب شنیده می شود القای گزاره شاه در اواخر حکومتش مردم را نکشت و رفت است د در صورتیکه او دیگر توان کشتن مردم را نداشت و دیگر کسی برای او به روی مردم اسلحه نمی گرفت. زمانی که شاه ایران را ترک کرد ارتش کاملا به مردم پیوسته بود. حتی اسناد نشان می دهد شاه به کارتر پیشنهاد مداخله می دهد و کارتر به خاطر تجربه ویتنام نمی پذیرد.
سخنگوی دولت روز دانشجو را فرصت خوبی برای بررسی علت ریخته شدن سه قطره خون در 16 آذر دانست و گفت: 16 آذر همراه با مفهوم جنبش های اجتماعی هم هست زیرا جنبش دانشجویی در 16 آذر نقطه عطفی از خود برجای گذاشت. برخلاف خیلی از کشورهای منطقه، جامعه ما در این زمینه پیشرو بوده است و لذا جنبش دانشجویی در زمینه آزادیخواهی نیز همیشه پیشانی جامعه مدنی بوده است.
وی سپس یادآور شد: مسئله خود نهاد دانشگاه نیز موضوع مهمی است؛ دانشگاه همیشه مهد تحرک و روحیه بخشی سیاسی و اجتماعی بوده و هست. اصلا خمودگی و خاموشی در این نهادها قابل قبول نبوده و منجر به تسری خمودگی در جامعه می شود.
دستیار ارتباطات رییس جمهوری با تبریک سالروز تاسیس خبرگزاری وبلاگ مهیار اظهار کرد: وبلاگ مهیار پایه گذار و سنت شکن خبرگزاری های متعارف بود. این خبرگزاری متکی بر افراد ظاهرا غیرحرفه ای و غیراستخدامی بود. هر دانشجو یک خبرنگار محسوب می شد و جریان خبررسانی در آن بر لایه های اجتماعی پایین متمرکز بود؛ از دانشجوی ترم یک نوعی فعالیت رسانه ای آغاز می شد و اتفاقا این موضوع به افزایش سواد رسانه ای و تسری فهم رسانه ای در طول فعالیت دانشجویی منتهی می شد.
وی اضافه کرد: وبلاگ مهیار یک سبک جدید از خبررسانی را متولد کرد؛ سبکی از کار خبرنگاری که در جای خود تاثیرگذار است و هنوز هم وبلاگ مهیار این ویژگی را حفظ کرده و در برابر همه فرازونشیب ها همچنان یک خبرگزاری تاثیرگذار باقی مانده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه جامعه نباید دچار بی تفاوتی شده و شاهد افزایش بی اعتمادی را در جامعه هستیم که به مصلحت درازمدت کشور نیست. اظهار کرد: به عنوان یک کنشگر اجتماعی نه یک دولتمرد می گویم که همیشه اعتماد به نفس شهفرایندان یک جامعه برای ثبات و پیشرفت آن جامعه بسیار کمک کننده است. اعتماد به خود پایه ای برای اعتماد به دیگران و اعتماد به نهادههای اجتماعی است. امیدوارم بعد از گذر از شرایط سخت امروز که اعتمادها آسیب دیده همگی در جامعه ای با شرایط مناسب تر از اعتماد به سر ببریم.
ربیعی در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به پرسشی در خصوص میزان همفکری در میان اعضای دولت گفت: در دولت از همه جناح های کشور افرادی به عضویت درآمدند. تا این افراد به نزدیکی نظر برسند، زمان زیادی صرف شد.این از خصوصیات دولت غیرحزبی است.
سخنگوی دولت گفت: برای همین است که می گویند ابزار دموکراسی، حزب است. دموکراسی حزبی برای همه موارد از جمله این شرایط راه حل هایی اندیشیده است.
وی ادامه داد: همه باید تلاش کنیم به سمت نظام چند حزبی پیش برویم. جناح راه حل نیست. کسی از جناح برنامه نخواهد خواست و جناح در برابر مسائل و بی برنامگی ها پاسخگو نیست. باید موانع ساختاری سر راه تحزب را برداریم. وقتی ساختار حزبی وجود نداشته باشد افراد به سمت کارهای جناحی می فرایند.
ربیعی در پاسخ به این پرسش که نظر دولت درباره پیگیری برجام چیست؟ شرح داد: سال 1399 و شرایط بین المللی پیش آمده بعد از پیروزی های ما در سازمان ملل و شکست ترامپیزم شرایط خوبی را برای منافع ملی ایجاد کرده که اگر از آن استفاده کنیم در آینده آثار بهتری از خود نشان خواهد داد. عده ای فکر نکنند که می توانند یک برش از تاریخ را کنار بگذارند با این فرض که جناح متبوعشان در آینده بتواند این کار را ادامه دهد. من صراحتا می گویم که این طرز تفکر جفا به نسل های بعدی است.تحولات سیاسی و بین المللی و فرصت های آن در سال های 99 و 1400 لااقل بر یک یا دو نسل آینده اثر خواهند گذاشت.
سخنگوی دولت ادامه داد: همه ما در تمام سطوح باید با هماهنگی و همکاری بیشتری نقش خود را ایفا کنیم تا منافع ملی ما محقق شود. سیاست گذاری سلبی به ما کمکی نمی کند. ممکن است عده ای تصورشان این باشد که با تصمیماتشان به دولت کمک می کنند و یا بعضی هم این رفتارها را چوب لای چرخ دولت گذاشتن تلقی کنند؛ اما من نمی خواهم فعلاً هیچ قضاوتی بکنم.
وی در پاسخ به این پرسش که دورنمای برجام چه خواهد بود؛ گفت: من فکر می کنم قطعا جهت گفت وگو را می رویم. خوشبختانه همه جناح ها بر برجام تاکید می کنند و کسی آن را تکذیب نکرده است. آن هایی که روزی مخالفت می کردند خودشان پیشرو مذاکره خواهند بود.
ربیعی شرح داد: هیچ دولتی در جهان بدون ساختارهای قوی اقتصادی داخلی و بالا آوردن ظرفیت های داخلی اش نمی تواند رشد کند. از سوی دیگر بدون ظرفیت های اجتماعی قوی و بدون تعامل با جهان نمی توان رشد کرد. به علاوه اینها نیازمند یک مآغازیت و انسجام بالا هستیم. در واقع شکلی از دموکراسی های مدرن باید شکل بگیرند. موضوع تعامل با جهان را نباید تبدیل به نزاع کنیم تا کشور وارد جهتهای مشکل زا می شود.
وی خاطر نشان کرد: بعضی ها با تصور غلط از جهان می گویند در امور سیاسی و اقتصادی به جهان چه کار دارید؛ با همسایه ها کار کنید. ما برای انتقال پولمان از همین کشورهای همسایه به خاطر فشار آمریکا به مشکل های زیادی خوردیم .
سخنگوی دولت در پاسخ به این سوال که چرا به یکباره مسائل سرباز می کند، گفت: اقتصاد ما نارسایی های تاریخی دارد. نفت این نارسایی ها را می پوشاند. فرض کنید اقتصاد ایران مثل یک دریاچه است که نفت در آن جاری بوده و قایق رفت و آمد می کرده است. وقتی این نفت از دریاچه رفت، تازه قایق به سنگلاخ ها خورد. درست است که بخش مدیریت ما ضعیف هایی داشته است اما تحریم ها و فشارهای اقتصادی آثار جدی داشته اند.
وی در ادامه گفت: مثلا عده ای می گویند مگر مرغ به تحریم وابسته است که دچار نوسان قیمتی شده است. 85 درصد صنعت مرغداری به ارز وابسته است؛ وقتی به موقع ارز تامین نمی شود تا نهاده وارد کشور شود، آثارش تا دو سال در این صنعت باقی می ماند.
ربیعی شرح داد: وقتی از ضرورت تشکیل وزارت بازرگانی در دوران تحریم گفتیم عده ای آن را سیاسی دانستند. مشکل بزرگ این است که همه امور را سیاسی می بینیم. تفکیک وزارتخانه ها هم سیاسی شده است.
سخنگوی دولت در پاسخ به بعضی منتقدان دولت گفت: این که می گویند دولت به امور اقتصادی بی توجه است؛ من شاهد بودم معاون اول چندین جلسه فقط در موضوع قیمت مرغ برگزار کرد. این تصوری که دولت اطلاعی از مسائل ندارد یک قضاوت غیرمنصفانه و جناحی است. همه ما در دولت در خصوص این مسائل وقت می گذاریم. مساله گرانی از دلشوره های رئیس جمهور و دولت است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا آنچه درباره امنیتی بودن رویکرد دولت در قبال مسائل گفته می شود به دلیل حضور افرادی باسابقه امنیتی در دولت است، اظهار کرد: این اصلا درست نیست و یک نتیجه گیری غلط از یک موضوع است. شما وقتی می گویید آدم هایی که سابقه امنیتی دارند انگار هرکس با این سابقه باشد حتماً دیدگاه امنیتی دارد. اما در عین حال آدم هایی را می شناسیم که اصلاً سابقه امنیتی ندارند اما دیدشان امنیتی است. مهم تفکر افراد است نه سابقه آنها.
منبع: خبرگزاری ایسنا