نمای کامپوزیت چیست
به گزارش وبلاگ مهیار، یکی از نماهای مدرن ساختمانی که در این چند سال اخیر بسیار محبوب شده است، نمای کامپوزیت نام دارد. با اینکه در همه این سال ها تغییرات نمای ساختمان با شتاب بی سابقه ای همراه بوده و کارفرمایان تحت تأثیر جریان های مد قرار داشتند، اما نمای کامپوزیت به سرعت در بین دست اندرکاران این حوزه بسیار محبوب شد. ویژگی های ظاهری این نما شاید بیش از هر عوامل دیگر، آن را به انتخابی منحصربه فرد تبدیل کرده است. با این حال، ممکن است شما برای نخستین بار علاقه مند به این باشید که نمای ساختمان خود را از نوع کامپوزیت بسازید، پس حتماً پرسش های بسیاری خواهید داشت؛ با ما همراه باشید.
نمای کامپوزیت چیست؟
مواد کامپوزیت (چند سازه یا مرکب) محصولات مهندسی شده ای هستند که از دو یا چند ماده مختلف ساخته شده اند. یک محصول کامپوزیت یک ماده طراحی شده است که از عملکرد مواد اولیه فراتر می رود. از بتن مسلح گرفته تا نمای کامپوزیت، مواد مرکب در حوزه ساختمان سازی به مانند دیگر صنایع حضور قدرتمندی دارند.
نمای کامپوزیتی از دو ورق آلومینیومی و یک لایه پلاستیک پلی اورتان که به روش اکستروژن به یکدیگر پرس شده اند، تشکیل شده است. این نما برای نخستین بار توسط شرکتی آلمانی به نام آلکوباند در سال 1969 کشف و اختراع شد.
این نما پوشش اصلی به کار رفته در نمای ساختمان است که از ورق های آلومینیومی بر حسب طراحی در ابعاد مشخص ساخته و اجرا می شود.
ویژگی های نمای کامپوزیت
این نما از اتصال سه لایه مختلف اعم از دو لایه ورق آلومینیومی تشکیل شده است که یک لایه عایق پلی اورتان را که خصوصیات غیر قابل اشتعال دارد را در وسط خود جای داده است.
ضخامت دو لایه پنل آلومینیومی معمولاً یکسان بوده که در حدود 4 میلی متر است که 0.5 میلی متر ضخامت ورق و 3 میلی متر ضخامت هسته میانی است. اندازه ورق های آلومینیوم کامپوزیت متنوع است و اغلب بین 3 تا 6 میلی متر متغییر می باشد.
لایه بیرونی ورق کامپوزیت که همان نمای ساختمان است در رنگ ها و ابعاد مختلف طراحی می شود که اغلب پوششی از نوع رزین به نام PVDF یا ACP اصطلاحاً (Aluminum Composite Panels) دارد.
نمای کامپوزیت بسیار سبک بوده و باعث کاهش وزن بار مرده سازه می شود. تعمیر و حتی تعویض کردن این نما بسیار آسان است، زیرا اگر قسمتی از نما دچار خرابی شود، بدون آنکه نیاز به تعمیر قسمت های دیگر باشد، همان قسمت قابل تعمیر خواهد بود.
یکی از ویژگی های مهم این نما مقاومت بالا در برابر آتش سوزی است که باعث می شود آتش به راحتی به قسمت های بالا ساختمان سرایت نکرده و گسترش نیابد. همچنین، شستشو و تمیز کردن این نما نیز بسیار راحت و اغلب کم هزینه است.
فواید و معایب نمای کامپوزیت
یقیناً بخش مهمی از مشخصات این نما به مزایای آن وابسته است، که به شرح زیر می باشد:
- سبکی و وزن کم (5 تا 8 کیلوگرم در هر متر مربع)
- ایجاد سبکی مدرن و زیبا
- مقاومت بالا در برابر حریق
- عایق حرارتی مناسب
- تنوع رنگی بسیار
- عایق صوتی (فضای خالی پشت ورق های کامپوزیت و ایجاد خاصیت آکوستیک)
- خاصیت غیرخورندگی و غیرمغناطیسی
- دوام و طول عمر بالا
- ایجاد طرح های نوآورانه و متنوع حتی در سطوح سخت و پیچیده (قوس ها)
- نصب و مونتاژ سریع
- قابلیت شستشوی راحت و سریع
- پایداری در برابر شرایط آب و هوایی متفاوت (نور خورشید، اشعه ماوراء بنفش و مواد اسیدی و قلیایی)
- آب بندی مناسب جهت هدایت و خروج آب باران بدون نفوذ به زیر نما
بدون شک به مانند هر نمای دیگری، نمای کامپوزیت نیز دارای معایبی می باشد:
- هزینه بالا
- مقاومت پایین در برابر باد و طوفان
- نیاز به نیروی ماهر جهت نصب
- مقاومت کم در برابر ضربه و تغییر شکل سریع
- شکاف بین دیوار و نمای بیرونی و ایجاد فضایی برای رشد و تکثیر حشرات
کاربردهای نمای کامپوزیت
- مناسب برای نمای خارجی ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری
- مناسب برای مکان های عمومی اعم از بیمارستان ها، جایگاه های سوخت بنزین و گاز، فرودگاه ها
- بازسازی نمای قدیمی ساختمان و اجرای نمای جدید و مدرن
- مناسب برای دکوراسیون و طراحی داخلی جهت پوشش دیوار و سقف خانه و محیط های تجاری
- مناسب جهت تابلوها و بیلبوردهای تبلیغاتی مغازه ها و فروشگاه ها
- سقف کاذب
- دیواره های تونل ها و ترمینال های مسافربری
- بدنه و نمای ماشین آلات صنعتی
روش اجرای نمای کامپوزیت
اجرای نمای کامپوزیت به دو صورت: اجرای نمای کامپوزیت با سیستم فیکس (Fixing) و اجرای نمای آلومینیوم کامپوزیت با سیستم هنگ (Hanging) انجام می گیرد که در زیر به تشریح هر کدام می پردازیم:
1- اجرای با سیستم فیکس (Fixing)
در این روش هر یک از ورق های کامپوزیت پس از برش و ایجاد در کارخاه به محل پروژه آورده می شوند. قبل از آن، در محل پروژه اقدام به انجام شاسی کشی یا زیرسازی از جنس آلومینیوم یا فلز روی دیوار می کنند. سپس ورق های کامپوزیت را به وسیله پیچ و پرچ بر روی این شاسی ها سوار کرده و فضای بین پنل ها را جهت ضد آب شدن نما با تسمه یا چسب های سیلیکونی پُر می کنند. سیستم فیکس به نام ورزش ثابت نیز معروف است.
2- اجرای با سیستم هنگ (Hanging)
در این روش از پیچ و پرچ استفاده نمی شود. ریل های آلومینیومی با مقطع مشخص در آکس نبشی های آهنی به وسیله بَست های آلومینیومی که دارای دو سوراخ لوبیایی هستند به زیرسازی متصل می شوند. پس از نصب کمربندی های آهنی زیرسازی، نبشی های آهنی را براساس آکس بندی نقشه های اجرایی با شیارهای لوبیایی روی این کمربندی ها قرار می گیرند. در گام بعدی، ورق ها با استفاده از شیارهای ناودانی شکل به صورت ریلی بر روی پروفیل های آلومینیومی نصب می شوند. از لاستیک های دی الکتریکال پی وی سی جهت عدم خوردگی بین آهن و آلومینیوم، بین بَست آلومینیومی و نبشی آهنی استفاده می شود. سیستم هنگ به روش ریلی مشهور است.
به دلیل دوام بالا و مزایای بی شمار سیستم هنگینگ، این روش انتخاب بهتری نسبت به سیستم فیکس است. برخی از محاسن استفاده از روش هنگینگ شامل موارد زیر است:
- روشی کاربردی و استاندارد در شیوه نصب و اجرا
- ذرات گرد و غبار جذب پنل های نشده و نمای کامپوزیت رنگ تیره به خود نمی گیرد.
- جهت آب بندی در این روش نیاز به تسمه یا چسب سیلیکونی نیست.
- حتی با نفوذ آب، زیرسازی دچار زنگ زدگی نمی شود.
- اجرای پنل های می تواند به صورت عمودی نیز نصب شوند.
- در برابر طوفان، باد و لرزش های ناشی از زلزله مقاوم تر از سیستم فیکس است.
- تعویض ورق ها به راحتی انجام می گیرد.
- مناسب برای ساختمان های بلند و مرتفع
کلام آخر
بدون شک، نمای کامپوزیت سبکی زیبا، مدرن و متفاوت است و به نمای ساختمان ظاهری منحصربه فرد می بخشد. به طور کلی، استفاده از این نما در کنار مسائل اجرایی و زیباشناسی، بیشتر جنبه ای شخصی دارد. به این معنا که کارفرمایان براساس سلائق و همچنین مقدار بودجه خود به استفاده از این نما مجاب می شوند. از جمله پروژه های معروف اجرا شده با نمای کامپوزیت می توان به بانک مسکن، شرکت ایساکو، بانک انصار، بیمارستان خاتم الانبیاء تهران، بیمارستان طوس، هتل متل قو یا الماس خاورمیانه (عظیم زاده) و موارد بیشتر نام برد.
ثبت سفارش طراحی و اجرای نما از متخصصین در کارگشا
منبع: ویکی ساختمان